Ondernemers & intrapreneurs

PRODUCT IK is gespecialiseerd in persoonlijke ontwikkeling bij (startende) ondernemende mensen mede dankzij eigen ervaring door het hebben van een eigen bedrijf, mede door het jarenlang begeleiden van startende ondernemers als Directeur bij Bizidee.

PRODUCT IK is er van overtuigd dat jij als persoon je grootste asset bent, vooral als ondernemend persoon. Denk maar aan inspirerende personen zoals Steve Jobs, Hans Bourlon, Gert Verhulst, Wouter Torfs, Marc Coucke, Ann Claes,… Wie denkt er niet automatisch aan het bedrijf dat zij leiden. Het zijn één voor één boegbeelden en sterkhouders van hun bedrijf. Daarnaast zijn het ook gepassioneerde mensen, die bewust omgaan met hun talenten en daarbij heel authentiek en intuïtief zijn. Ze kennen zichzelf (door vallen en opstaan). Ze hebben hun talenten weten te verbinden met hun passie.

In de opstart en bij het runnen van je onderneming of project vergeten veel mensen met zichzelf bezig te zijn. Maar het is een grote misvatting dat enkel bekende ondernemers zichzelf als sterk merk kunnen neerzetten. Iedereen die ondernemend is kan zich hierbij onderscheiden. Wil je tenslotte niet het beste uit jezelf halen en daardoor ook het beste uit je bedrijf? Ken jij je sterktes, je zwaktes? Weet jij welke zaken jouw energie geven of welke zaken je energie kosten? Als (startend) ondernemend persoon komt er veel op je af en ook al krijg je veel energie uit het ondernemen of opstarten van je project, toch zijn er ook zaken die je energie kosten.

Ook dien je bij de opstart van je onderneming rekening te houden met jouw roeping. Is dit echt wat je wilt realiseren in je leven? Of is dit een tussenstap? Waarom wil je die stap naar ondernemerschap zetten, of waarom ben je juist bang?

DRIVERS TOT SUCCES

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de belangrijkste drivers om een succesvolle onderneming uit te bouwen, zijn:

 • Universitair diploma
 • (Werk) ervaring
 • Grote intrinsieke motivatie
 • Innovatievermogen van de oprichters
 • Risicoprofiel
 • Geduld
 • Geen perfectionisme
 • Verkooptalent
 • Communicatievaardigheden
 • Open voor kritiek
 • Flexibiliteit
 • Volharding
 • Focus
 • Netwerk competenties
 • Het hebben van medeoprichter(s)

Veel van deze competenties kunnen gelinkt worden aan sterke KernTalenten. Het is daarom als ondernemer heel erg belangrijk om zicht te hebben op je eigen energie-gevers. Het is een misvatting dat je als ondernemer alles graag doet (of moet doen). Weet dat niet alles je energie geeft, dus ook als ondernemer ben je vatbaar voor burn-out. Daarnaast kunnen ook ondernemers een bore-out hebben, want je kan niet altijd je sterke KernTalenten kwijt. Veelal spelen ook externe factoren een rol.

Natuurlijk kan je zeggen “ik heb geen keuze” want ik heb geen financiële ruimte. Maar het kennen van je KernTalenten gaat je bewuste(re) keuzes laten maken en gaat je duidelijk maken welke activiteiten je op een dag kunt combineren zodat je toch op het einde van de dag een goed gevoel hebt.

COFOUNDERS

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat wie onderneemt met een vennoot of partner meer kans heeft om een succesvolle onderneming uit te bouwen als deze partners complementaire talenten hebben. In Vlaanderen is het effectief zo dat de meeste ondernemingen méér dan 1 oprichter hebben. Maar dan stelt zich de vraag: Wat betekent dat, complementariteit? De praktijk toont aan dat de meeste personen een lijstje maken van talenten en competenties, deze vaak zelf inschatten en dan de taken binnen de onderneming verdelen. Met een objectieve grondige analyse is het makkelijker om talenten, competenties, energiegevers en complementariteit in kaart te brengen. Op basis daarvan kunnen rollen en taken binnen de (startende) onderneming verdeeld worden volgens energiegevers. De KernTalenten analyse is een zeer goede tool hiervoor.

INTRAPRENEURS

In de KernTalenten methode wordt er een duidelijk onderscheid gemaakt tussen ondernemers en intrapreneurs. Beiden kenmerken zich door een enorme drang naar autonomie, initiatief nemen, aan de kar trekken, en duwen. Daar waar de ondernemer durft (berekende) risico nemen wil de intrapreneur zijn ondernemerschap kwijt in een groter bedrijf.

Vooraleer je de stap naar ondernemerschap zet is het cruciaal om te weten of er een echte ondernemer in je schuilt. Jezelf kennen is dus heel erg belangrijk.

 GETUIGENIS

LOOPBAANCHEQUES

Een begeleiding bij PRODUCT IK voor ondernemers kan via loopbaancheques verlopen, afhankelijk van de coaching vraag. Een loopbaancheque kost 40€ de rest leg de overheid bij.

Voor een eerste loopbaancheque geeft deze 40€ recht op 4 uur coaching, een 2de cheque geeft recht op 3 uur coaching.

Als je aan onderstaande voorwaarden voldoet kan je loopbaancheques aanvragen bij de VDAB (dit is ook voor reeds bestaande ondernemers:

•Je woont in Vlaanderen of Brussel.
•Je werkt momenteel voltijds of deeltijds als werknemer of zelfstandige.
•Je hebt minimum 7 jaar of 84 maanden werkervaring.
•Je volgde de voorbije zes jaar nog geen loopbaanbegeleiding.
•Je bent bereid om loopbaanbegeleiding te volgen in het Nederlands. Een loopbaancentrum mag geen loopbaanbegeleiding met loopbaancheques aanbieden in een andere taal.
Bestel nu je loopbaancheque

BEN JIJ KLAAR OM GEWOON TE ZIJN
WIE JE BENT? Ben jij het waard om in jezelf te investeren?

CONTACTEER ONS VOOR EEN KENNISMAKINGSGESPREK